Yaratıcı Endüstriler Nedir?
Yaratıcı endüstriler, bireysel yaratıcılık, yetenek ve beceriye dayanan, toplumlarda zenginlik ve iş olanakları potansiyeli oluşturan, yeni iş alanları yaratan, yenilikler üreterek bir girişimcilik modeli sunan ve ekonomik büyümeyi hızlandırıcı sektörler olarak tanımlanmaktadır.
Yaratıcı endüstriler bazı önemli sektörler tarafından meydana gelmektedir.
Günümüzde fikri mülkiyete dayalı yaratıcı üretimlerin ve ticaretin tümünün bir arada anıldığı kavrama “yaratıcı endüstriler” olarak adlandırılmaktadır. Fikri haklarla ilgili hukuki düzenlemeler ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, bu endüstrilerin içinde bu haklara tabii bulunan edebiyat, dizi, film ve sinema, müzik ve ses kayıtları, baskı ve matbaa, multimedya, zanaatler, dijital tasarım dahil olmak üzere tasarım mesleklerinin tümü (mimarlık, iç mimarlık, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı vb.), plastik sanatlar, reklam alanları ve bunlarla ilgili tüm ticari faaliyetler yer almaktadır.
Yaratıcı endüstriler, tüm faaliyetleri insan yaratıcılığına dayalı entelektüel ürünler ve kültürel değerler üretmeye yönelik olan ve aynı zamanda ekonomik bir süreci teşvik eden bir dizi özerk sektördür. Sanat, kültür, iş ve teknoloji arasında bir köprü oluşturur.
Dünyanın dört bir yanındaki ekonomistler, hükümetler, özel şirketler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, yaratıcı endüstrilerin bir iş, zenginlik ve kültürel katılım üreticisi olarak önemini giderek daha fazla kabul ediyor. Yaratıcı anlamda ve ekonomik çeşitlendirme yaklaşımı olarak girişimcilik kültürüne bu kadar odaklanılması tesadüf değildir. Örneğin 'Made in China 2025', Çin'de üretimde yeniliği artırmak için tasarlanmış 10 yıllık iddialı bir hükümet planıdır. Çin hükümetinin desteği ve pazar bilgisi (Çin, faydacı ürünlerden üst düzey yüksek katma değerli teknolojiye kadar her şeyi üretiyor) yabancı şirketlerin ürünlerini yapmaktan kendi markalarını ve yeniliklerini geliştirmeye doğru bir dönüşüme öncülük etmektedir. Yaratıcı endüstri ile birlikte artık 'Made in China' değil, bundan böyle 'Created in China' olmayı hedeflemektedir.
Kaynakça
- https://sbe.yeditepe.edu.tr/tr/gorsel-iletisim-tasarimi-yuksek-lisans/dersler/yaratici-endustriler